onsdag 11 februari 2009

Ciabatta



Dag1:
¼ pkt jäst
1 dl kallt vatten
1 dl fint rågmjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i det kalla vattnet. Rör ner mjölet. Täck över bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Dag2:
4 dl kallt vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
Degen från dag1
¾ pkt jäst
11 dl vetemjöl

Tillsätt vatten, olja och salt i degen från dag1. Smula ner jästen och arbeta in ca 10 dl mjöl. Arbeta degen i 5 min. Pensla en skål med olivolja och lägg i degen. Pensla degen med olivolja och täck med plast. Jäs i 1 timme.
Stjälp upp på mjölat bord. Dela degen på mitten och platta ut till två avlånga ca 10x30 cm bitar. Täck över och jäs ytterligare en timme.
Dela varje del i 4 bitar och lägg på en plåt. Jäs 1 timme.
Grädda ca 20 min i 225 grader.

Som ni säker förstått är detta inget bak för den som inte har tid=) Det kräver sin lilla planering men gott blir det.

1 kommentar:

  1. Visst har man tid!
    Jag blev färdig med ett 4-dagars skållat rågbröd igår. Varje moment tar inte så lång tid. Men precis som du skriver..... det kräver sin lilla planering.

    SvaraRadera