onsdag 11 februari 2009

Julbak


Är hopplöst sen ute=) Här kommer i alla fall recept som testades när jag hade lite glöggmys.

• Mandelkakor

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
2 krm bakpulver
200 g kallt smör

Fyllning:
1 ½ dl hackad sötmandel
50 g smör
½ dl socker
2 msk ljus sirap

Blanda de torra ingredienserna väl och häll i matberedare. Tillsätt smöret i mindre bitar och kör snabbt samman till deg. Lägg degen kallt i ca 30 min.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen och sjud under omrörning.

Kavla ut degen och tryck ut kakor. Tryck en fördjupning i varje kaka och fördela fyllningen på. Grädda i 5 min i 175 grader

Chokladhjärtan

2 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
100 g kallt smör
1 äggula

Garnering:
Uppvispad äggvita
Pärlsocker

Blanda snabbt samman till deg i en matberedare, tillsätt äggulan sist. Kyl i 30 minuter. Kavla ut degen och tryck ut hjärtan. Pensla med äggvitan och strö över pärlsockret.
Grädda i 200 grader i ca 6 minuter.

Chokladplättar

Det är så enkelt att det inte ens behövs något recept. Man smälter mörk choklad av god kvalitet och klickar ut på bakplåtspapper. Sedan strör man över rostade pistaschnötter samt torkad jordgubb (parrots) går ju även bra med någon annan torkad frukt. Ställ kallt så de får stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar